Ontbijt eens met groente!

March 4, 2018

In een ideale wereld zou iedere mens ongeveer 500 gram groente per dag eten. De realiteit is echter dat de gemiddelde Nederlander de 250 gram nog niet eens haalt. Slechts 15% van de volwassen Nederlanders volgt het advies van het Voedingscentrum op om dagelijks 250 gram groente te eten. Groenten zijn niet alleen een bron van vitamines en mineralen, ze bevatten ook actieve plantenstoffen en vezels die onze gezondheid en darmwerking verbeteren. Daarnaast zijn ze, in tegenstelling tot fruit, vaak laag in suikers.
Zelf raad ik mijn cliënten aan om in ieder geval dagelijks 300 - 400 gram groente te eten. Om daaraan te komen hoef je niet tijdens het avond eten gigantische borden groente weg te werken.
Dit kan veel slimmer! Probeer bijvoorbeeld eens wat groente bij je ontbijt te nemen. 

 

Hieronder 6 tips om de dag te starten met groente!

 

Groente pannenkoekjes

Ingrediënten voor 2 porties

2 handen spinazie of ½ courgette
3 biologische eieren
250 ml. plantaardige melk
80 gr. havermout
40 gr. amandelmeel
olijf- of kokosolie, roomboter om in te bakken

 

Hoe maak je het?
Mix alle ingrediënten door elkaar in de blender
Verwarm wat boter of olie op middelhoog vuur in een kleine koekenpan
Bak de pannenkoekjes aan weerzijden

Heerlijk met appel, kaneel, rozijnen, beetje agavesiroop en een volle eetlepel kokosyoghurt!

 

Groente omelet

Ingrediënten
2 biologische eieren
Groenten naar keuze: spinazie, rode ui, cherrytomaatjes, courgette, komkommer, paprika, champignons, zakje soepgroenten, etc.
Pijnboompitjes (geroosterd)
Geitenkaas
Eventueel wat rucola

 

Hoe maak je het?
Bak de groente eerst beetgaar in de koekenpan
Voeg nu de eieren toe, je kunt ze ook eerst kloppen in een bakje
Als de eieren bijna klaar zijn kun je wat geitenkaas toevoegen
Rooster de pijnboompitjes in een andere, droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn
Serveer op één speltboterham en eventueel met wat rucola

 

Groene smoothie

Ingrediënten voor 2 glazen
2 volle handen spinazie
½ of kleine avocado
1 banaan
100 ml. kokoswater
water om aan te lengen

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender.

 

½ courgette

½ of kleine avocado
½ banaan
150 ml. vers geperste sinaasappelsap
eventueel aanlengen met water
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender

 

Groene Smoothie Bowl

Eigenlijk is de smoothie bowl niets anders dan een smoothie die je eet met een lepel. Het is echter lekker om een extra bite in de vorm van noten, zaden of havermout toe te voegen aan je smoothie bowl. Onderstaande website geeft een fijn overzicht van alle ingrediënten die je smoothie bowl lekker kunnen maken. Zo kun je zelf je ideale bowl samenstellen!

https://veganmonkey.nl/gezonde-smoothie-bowl/

 


Havermout met groente

Je hoort het goed! Groente in je havermout: merk je niets van & extra gezond!

 

Probeer bijvoorbeeld dit recept van Uit Pauline's Keuken:

Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
200 ml amandelmelk
1 wortel
o,5 appel
1 el rozijnen
1 el gehakte pecannoten
Snuf kaneel

 

Hoe maak je het?
Verwarm de melk met de havermout in een steelpannetje op een middelhoog vuur.

Rasp de wortel en voeg dit bij de havermout. Breng de havermoutpap aan de kook en laat het een paar minuten koken. 

Doe de warme pap in een kom.

Garneer de carrot cake havermout met wat plakjes appel (deze kun je ook verwarmen), wat rozijnen en wat gehakte pecannoten.

Breng de havermoutpap verder op smaak met een snuf kaneel.

 

Rauwkost als beleg
Op je cracker, speltboterham of rijstwafel. Denk aan komkommer, (cherry)tomaat, rucola, sla, kiemen, paprika, etc. Lekker op hummus of geitenkaas of onder een gekookt eitje!

 

 

 

Please reload

© 2020 by Marjon Kok. Alle rechten voorbehouden.

KVK-nummer: 67430589
Praktijk Marjon Kok te Haarlem