Sri Lankaanse noedels

Bij dit recept hoort een mooi verhaal. Tijdens onze reis door Sri Lanka (by the way: absolute must-go!) gingen we eten bij een klein familie restaurant in Sigiriya. Uiteraard bestelden we weer curry en fried rice. Ik zei tegen Mark dat ik wel eens een kijkje in de keuken wilde nemen. Hij (ik ben een lafaard) vroeg de eigenaar of dat mocht. De eigenaar, enthousiast, vertelde dat hij me zou roepen zodra hij aan het eten van Mark begon, wat ik dan mocht maken. Toen het moment eenmaal daar was stapte ik een kleine Sri Lankaanse keuken (lees: twee tafels, één gigantische wok en één kookpit) binnen waar de hele familie al op mij stond te wachten. Het was fantastisch om te doen! De lieve man liet mij daarna nog een aantal ontbijtrecepten maken en proeven en bood me direct een kookcursus aan waarbij ik wel een week bij zijn familie mocht slapen, haha. We hebben het toch maar bij één avond gelaten en zijn daarna lekker gaan eten ;). Onderstaand recept is iets aangepast maar de basisingrediënten blijven aanwezig!

Marjon Kok Hormoontrainer & Healthcoach Haarlem | voedingsadvies, hormonen, hormoontrainer, orthomoleculair therapeut, Haarlem, praktijk Haarlem, gratis intakeconsult

Ingrediënten voor 4 personen 4 porties bruine rijstnoedels/ boekweitnoedels of zoete aardappelnoedels (te koop bij natuurwinkel) 400 gr. soepgroenten (voorgesneden) 4 teentjes knoflook 2 rode ui 1 rode peper (zaadlijsten behouden voor extra pittig) sojasaus (liefst glutenvrij) kokosolie (ontgeurd) 1 tl. sambal garnalen en stukjes tilapiafilet of schol (geen kweekvis!) 3 biologische eieren

Hoe maak je het? Snijd de ui in stukjes en hak de teentjes knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in kleine stukjes. Hou je van pittig? Neem de zaadlijsten dan mee in je gerecht. Doe flink wat kokosolie in de wok en bak de ui, 2/3 van de knoflook en rode peper hierin. Breng ondertussen water aan de kook. Voeg flink wat sojasaus, drie eieren, een theelepel sambal en peper toe aan de ui en knoflook. Het gerecht mag vrij nat zijn. Goed door blijven roeren op hoog vuur. Als het ei bijna ingedikt is voeg je de soepgroenten toe. Laat de groente gaar worden op laag vuur met een deksel op de wok. Verwijder het velletje van de garnalen voordat je ze bakt. Dit gaat heel makkelijk door zachtjes aan het ‘kontje’ te trekken. In een andere koekenpan verhit je wat kokosolie. Voeg de resterende knoflook toe en bak hierin de garnalen en stukjes vis. De vis kun je nog wat kruiden met zout en peper.

Als de groente bijna gaar zijn en de vis bijna klaar is leg je de noedels in het kokende water. Kook volgens de verpakking (hoeft vaak maar heel kort). Als alles klaar is doe je de noedels, vis en groenten bij elkaar in de wok. Het geheel mag redelijk nat zijn van de sojasaus en kokosolie. Meng alles goed door elkaar en ඔබේ ආහාර වේලක් භුක්ති (eet smakelijk, volgens Google!;)).