Ontbijtkoek

Ontbijtkoek: zó lekker maar zó ongezond. Waarom? Omdat het hoofdbestanddeel vaak suiker, of een vermomming daarvan, is. Een dun plakje ontbijtkoek kan wel meer dan 10 gram suiker bevatten. En omdat ik de niet-voorgesneden variant veel lekkerder vind dan de gesneden variant, blijft het meestal niet bij een ‘dun’ plakje, eerder ‘dubbel-dun’. Anyway, genoeg argumenten om zelf een gezonde variant te maken. Want ontbijtkoek bevat ook een ingrediënt die wél gezond is: rogge. Gezond genieten dus! Je kunt deze ontbijtkoek heel gemakkelijk veganistisch maken door de eieren te vervangen door één extra tl. wijnsteenbakpoeder en twee eetlepels water.

Ingrediënten

200 gr. volkoren roggemeel

150 gr. volkoren speltmeel

12 ontpitte dadels

6 eetlepels agavesiroop

100 ml. plantaardige ongezoete melk 100 ml. water 2 biologische eieren

4 tl. koekkruiden

3/4 tl. kruidnagel

1/2 tl. gember

2 tl. wijnsteekbakpoeder Klein cakeblik

Blender

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 C°. Doe de droge ingrediënten, meel en kruiden, bij elkaar en mix alles goed door elkaar.

Ontpit de dadels en doe deze samen met de melk en eieren in de blender. Blend tot de dadels fijn gesneden zijn.

Roer het dadelmengsel en de droge ingrediënten goed door elkaar.

Als alles goed geroerd is voeg je de agavesiroop toe.

Bekleed de cakevorm met bakpapier. Doe het beslag in de vorm en bak de ontbijtkoek in

30 - 35 minuten gaar.

Goed af laten koelen voordat je aanvalt, anders kan de ontbijtkoek nog wat plakkerig zijn. Heerlijk met een beetje ongezouten roomboter!

© 2020 by Marjon Kok. Alle rechten voorbehouden.

KVK-nummer: 67430589
Praktijk Marjon Kok te Haarlem