Cowspiracy: niet alleen voor bomenknuffelaars


Marjon Kok | Cowspiracy

Dat vegetariërs en veganisten vaak diervriendelijkheid als uitgangspunt nemen voor hun keuze om vis, vlees en andere dierlijke producten te laten staan, dat weten we. Maar de documentaire Cowspiracy, te zien op o.a. Netflix, geeft vegetarisme en veganisme een heel nieuwe dimensie: milieuvriendelijkheid. Cowspiracy laat ons zien dat dierbewuste keuzes niet alleen voor ‘geitenwollensokkendragers’ en ‘bomenknuffelaars’ zijn maar voor álle bewuste mensen op deze planeet. Voor iedereen die verantwoordelijkheid neemt voor onze leefomgeving en ons ‘huis’.

“Veeteelt en bijproducten verantwoordelijk voor 51% CO² uitstoot per jaar” Dat ons milieu het zwaar te verduren heeft dat weten we allemaal. Broeikaseffect, smeltende ijsbergen en bedreigde diersoorten zijn begrippen die we vaak in relatie tot ons verslechterde milieu horen. Welk begrip we praktisch nooit in relatie tot onze milieuproblemen horen is de veeteelt. Verschillende rapporten laten zien dat de veeteelt en alle bijproducten (zoals bijv. het verbouwen van graan, maïs en soja) verantwoordelijk zijn voor 51% van de CO² emissie in de wereld per jaar. Daarnaast is het methaangas, oftewel de scheten, die de dieren produceren veel slechter voor het milieu dan dat CO² is. Op basis van 20 jaar kan methaangas het broeikaseffect 86 keer meer versterken dan dat CO² kan.

“Productie van één hamburger kost meer dan 9000 liter water” Tevens is de agricultuur in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor 80-90% van de waterconsumptie. Wereldwijd gezien verbruikt agricultuur 20-33% van al het drinkwater. En dat terwijl er ook miljoenen mensen leven die géén toegang hebben tot schoon drinkwater. Het produceren van één hamburger kost meer dan 9000 liter water! Dit heeft mede te maken met de enorme voedselinname van de dieren. Door het produceren van veeteeltvoedsel als graan, maïs en soja worden grote delen van het regenwoud gekapt. Door het kappen van het regenwoud verdwijnt er zuurstof en leefgebied voor dieren en planten, de biodiversiteit daalt. Veeteelt is verantwoordelijk voor 91% van gekapt Amazone regenwoud. Elke seconde wordt 4000 tot 8000 m² regenwoud gekapt. Dus nu, en nu, en nu, en nu weer. Verwacht wordt dat de uitstoot van agriculturele activiteiten met 80% toeneemt in 2050. In combinatie met de milieuproblemen die we nu al hebben, plus het feit dat milieutechnisch gezien de aarde met nog maar maximaal 2 graden Celsius mag opwarmen, kan iedereen bedenken dat we dus een probleem hebben.

“Transport wereldwijd verantwoordelijk voor 13% CO² uitstoot per jaar” Maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed? Waarom worden er wel milieubesparende auto’s ontwikkelt terwijl alle vormen van transport (auto, boot, trein, vliegtuig, vrachtwagens, etc.) maar verantwoordelijk is voor 13% van de wereldwijde CO² uitstoot per jaar? Het antwoord is geld. Overheden komen in de knel met de boeren als ze de bevolking vertellen minder vlees, vis, melk, kaas en eieren te consumeren. Dit klinkt vrij logisch, ik zou ook niet graag in hun schoenen staan, het don’t shoot the messenger-principe gaat hier vast niet op. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat het ook als boer lastig is om je, wellicht familiebedrijf en inkomstenbron, drastisch aan te passen om veel minder en meer diervriendelijke vlees te produceren. Maar aan de andere kant: dit is wel onze wereld. Een prachtige planeet die de mens in korte tijd enorm aan het verwoesten is. Feiten zijn feiten, en de feiten liegen er niet om.

“Oceanen in 2048 leeggevist” Zoals het er nu voor staat zijn de oceanen in 2048 leeggevist. Er wordt nu zo enorm veel gevist, en elke kilo vis levert vijf kilo bijvangst. Dit moet je zien als volgt: je vist bijvoorbeeld op schol, maar neemt daarbij vijf kilo aan zalm, makreel en tong mee, waar je dus niets aan hebt want je verkoopt schol. Niet alleen deze vissen maar ook zwaar bedreigde vissen als haaien worden gevangen als bijvangst. Dit is natuurlijk enorme verspilling. Het is niet voor niets dat verwacht wordt dat de oceanen in 2048 leeg zijn: per jaar worden 2.7 biljoen dieren uit de oceaan gevist! Ook het Voedingscentrum adviseert om maximaal één dag per week vis te consumeren in verband met overbevissing.

Over het algemeen vinden mensen verandering niet prettig. Als je elke dag een stukje vlees op je bord hebt liggen, en niet zo goed weet hoe je lekker vegetarisch kunt eten, kan ik mij voorstellen dat het eten van minder vlees je niet zo aantrekkelijk in de oren klinkt. Maar ook jij, en misschien jouw kinderen en (achter)kleinkinderen, leven op deze planeet.

Dit alles zette mij aan het denken. Dierlijke agricultuur is de grootste oorzaak van het uitsterven van diersoorten, lege oceanen, broeikaseffect en smeltende ijskappen. Al die begrippen die zo vaak in verband worden gebracht met uitstoot van transport en bedrijven, maar nooit met veeteelt. Nooit met dat stukje vlees op mijn bord. Het maakt mij een beetje boos, boos dat een overheid die zijn burgers moet beschermen, ons juist belangrijke informatie achterhoudt. Dus ik heb besloten te beginnen bij mijzelf en mijn familie en het informeren van anderen. Ik zal niemand opdragen geen vlees, vis, eieren en kaas meer te eten, omdat ik geloof dat deze producten ook gezondheidsbevorderende eigenschappen bevatten. Maar je kunt er minder van eten. Je hebt niet elke dag vlees nodig. Begin eens met drie keer vlees, één keer vis en drie keer vegetarisch elke week. Op mijn website vind je heerlijke vegetarische recepten waarbij je het vlees niet mist!

Daarnaast kun je ook vlees delen, sharing is caring. Een halve hamburger per persoon is meer dan genoeg. De laatste tijd wordt het eten van bewerkt vlees ook in verband gebracht met darmkanker, dus het consumeren van minder vlees is nog goed voor je gezondheid ook! Ik vraag je persoonlijk om met mij mee te doen. Doe het voor jezelf, doe het voor je kinderen, voor mij part doe je het voor je kat. Als je het maar doet. Ik wil mensen een stukje bewustzijn bijbrengen. Ik wil je graag laten zien dat je deze mooie wereld niet zomaar voor lief kunt nemen. Geniet ervan, maar handle with care.

Ben je geïnspireerd geraakt? Bekijk dan de documentaire Cowspiracy op Netflix en in het Engels op Youtube. Ook kun je interessante feiten vinden op onderstaande website: www.cowspiracy.com

Voor informatie over overbevissing, verdwijnen van regenwouden en bedreigde diersoorten: www.seashepherd.nl www.wnf.nl